Mens en maatschappij

Het kunnen omgaan met verschil is één van de belangrijkste vaardigheden in ons leven. Het niet kunnen overbruggen van verschillen tussen mensen kan leiden tot conflicten. Hoe voorkom je conflict en kun je bijdragen aan meer begrip en verbinding?

De docent van deze cursus, prof. dr. Bert Holtslag, geeft in 5 colleges een inleiding over de atmosferische processen van weer en klimaat. Hij gaat in op hot items, zoals klimaatverandering, weerextremen en de betekenis voor mens en milieu.

Waterbeheer moet voldoende schoon water beschikbaar maken en houden voor mens, dier en plant, en de maatschappij beschermen tegen het geweld dat water kan ontketenen. Aanpak en voorbeelden in Nederland en daarbuiten worden gegeven.

"Ongetwijfeld is het belangrijkste objectief momenteel niet om te ontdekken wat wij zijn, maar om te weigeren wat wij zijn" schreef Michel Foucault in 1982. Hiermee riep hij op tot verzet tegen een maatschappij waarin mensen in toenemende mate worden gedisciplineerd. Paradoxaal genoeg lijken we in onze welvarende westerse democratieën steeds meer behoefte te krijgen aan controle en normalisering, maar hekelen we overheidsbemoeienis en bureaucratie als het ons eigen leven raakt.

Het focus van deze cursus ligt in de lijn familie - gezin - gezinslid in wederkerige volgorde. Welke krachten tussen mensen spelen daarin een rol, zoals loyaal-zijn, verbondenheid en ruimte om jezelf te zijn.

De vraag die hier in vier colleges centraal staat is, hoe ondanks de grote problemen in deze tijd de menselijke beschaving in de betekenis van empathie voor anderen zich voortzet.

Hoe gaan we er mee om wanneer we zelf ernstig ziek worden, of als een van onze naasten dat treft, en we ons misschien zelfs moeten voorbereiden op een definitief afscheid? Of wanneer we iemand verloren hebben en de draad van het leven weer moeten oppakken? We zullen deze vragen benaderen vanuit de invalshoek van emoties en bestaansvragen die hier vaak mee gepaard gaan.